Zichtbaar worden

“Hoe neem ik mijn plek in?” vroeg een deelneemster tijdens een workshop Systemisch Werken. Haar vraag was zakelijk gerelateerd en het is een vraag die ik vaker ontmoet bij deelnemers.

Hoe doe je dat, je plek innemen? Na onderzoek bleek dat dat voor haar zichtbaar worden betekende. Zichtbaar worden met al haar kwaliteiten, met al haar imperfecties, zichtbaar worden met alles erop en eraan.

Volgens mij is dat een belangrijke stap in persoonlijk leiderschap. Zichtbaar worden vanuit authenticiteit. Daar zit een onbeschrijfelijke kracht in en het is kwetsbaar. Waarom? Omdat je het risico loopt afgewezen te worden door een ander. Dat is wat we vaak koste wat het kost proberen te vermijden. Waarbij we vergeten dat we in het terughouden van onszelf, we een groot deel van onszelf afwijzen. En dat het dan ook verdomd lastig wordt om je plek in te nemen. Want vanuit waar neem je dan je plek in?

De paradox die ontstaat is dat de ander (vaak geheel onbewust) aanvoelt dat je delen van jezelf achterhoudt en dan ontstaat er gedoe. In de communicatie, op de werkvloer, tussen partners. Waarom? Omdat je toch dingen gedaan wilt krijgen en die ga je dan via een omweg alsnog proberen gedaan te krijgen. Bijvoorbeeld door je groter of kleiner te maken of door de manipulatie in te zetten.
Op het moment dat je alles in jezelf aan kunt kijken, met een liefdevolle blik, voorbij je eigen oordeel en een gezonde dosis humor, kun je er ook zichtbaar mee naar buiten worden.
Dan kun je helder zijn in wat je wilt en nodig hebt, waar je voor staat en wat je vooral ook niet wilt. Dat heet begrenzen, op een gezonde manier.

Als je dan afwijzing ontmoet is deze niet meer zo pijnlijk, je wijst jezelf niet meer af. Sterker nog, je zult ontdekken dat in je eigen kleurrijke diversiteit een ongelooflijke kracht schuilgaat waar mensen zich toe aangetrokken voelen. Dat is voor mij authenticiteit. Geloof me, als mens hebben we alles in ons, door een deel daarvan te bekijken als goed of slecht en het in de koelkast te zetten, doen we onszelf veel geweld aan. Tijd voor het toelaten van onze innerlijke diversiteit.

Welke delen in jou staan te popelen om zichtbaar te worden?