Worden wie je bent; wat betekent dat?

VERANDEREN
Vorige week gaf ik samen met mijn Mentor Willem de Bondt een mini workshop over Veranderen. En bij de introductie werd me gevraagd wat veranderen voor mij betekent.

“Voor mij betekent veranderen ‘in beweging zijn’ en op weg zijn naar mezelf”, antwoordde ik. “Maar wat betekent dat dan, op weg zijn naar jezelf?” vroeg een deelneemster. Goeie vraag. Want dichter bij jezelf zijn kan ook snel een container begrip worden. Een zin die te pas en onpas wordt gebruikt. Bewegen kan ook in mijn geval betekenen juist even niet te bewegen, maar stil te staan. Een beweging die me soms moeite kost, omdat ik stilstaan en reflecteren als niet productief zag. Een onbewuste overtuiging die me op momenten veel heeft gekost.

OVERLEVINGSMECHANISME

Door in de loop van de jaren lagen af te pellen, overlevingsmechanisme  en overtuigingen onder de loep te nemen, en bewust te zijn van wat in het hier en nu dient en niet meer dient, heb ik ontdekt dat ik soms keuzes heb gemaakt op basis van een perspectief dat oud is.

Op basis van overtuigingen die niet meer waar blijken te zijn. Die me ooit wellicht hebben geholpen en die toen ‘waarheid’ waren voor mij, maar nu niet meer. Doordat ik daar zicht op kreeg, kon ik ook bewust afscheid nemen van patronen en ontdekte ik dat er nog een hele andere kant was die ik nog helemaal niet zo goed kende. En het gaf me de ruimte om in alle rust die kant van mezelf te ontdekken. Alsof er een blanco canvas voor me lag dat ik opnieuw mocht gaan ‘inkleuren’. En dat lag niet in lijn met wat ik daarvoor had gedaan

SCRIPT
Al van kleins af aan krijgen we ‘normen en waarden’ mee van thuis; ‘zo doen we het hier’. En later nemen we die mee naar school, ons werk en onze relaties. We voegen ons, of niet, maar om staande te blijven creëren we mechanisme die ons als het ware beschermen en ons helpen om onze plek in te nemen binnen ons gezin, ons werk en onze relaties.

Denk maar eens na over wat een gevleugelde uitspraak was bij jou vroeger thuis. Zinnen als “hard werken loont”, “mannen huilen niet”, of onuitgesproken regels als “hier praten we niet over onze gevoelens” hebben een diepe impact op hoe jij je verder in het leven ontwikkeld. Destijds heeft het je geholpen om hierin mee te gaan, je kon wellicht niet anders.

Als je denkt alles al een keer gezien te hebben, kijk dan nog een keer.

Maar niets blijft en verandering is een constante. Ik had een beeld van mezelf gecreëerd op basis van wat ik kende en waarvan ik dacht dat ik daaraan moest voldoen. Dat heeft een hele tijd heel goed voor me gewerkt. Totdat het niet meer werkte. Ik had te lang niet meer getoetst of wat ik aan het doen was met mijn leven nog wel paste bij de persoon die ik in het hier en nu was.
Wilde ik nog wel meedraaien in bepaalde omgevingen die me uitputte en nog belangrijker, waarom putte deze omgevingen me zo uit?

NIEUW PERSPECTIEF
Door te gaan kijken welke scripts ik had meegenomen vanuit thuis, kon ik zien waarom ik voor bepaalde werkomgevingen koos of waarom ik in een bepaald soort relatie stapte. Onder die overlevingsmechanisme gloorde een nieuw perspectief.
Nieuwe scripts die veel beter paste bij wie ik in het hier en nu was, en waar ik wel al een sterk verlangen naar voelde, maar het nog niet goed onder woorden kon brengen. En ook niet geheel onbelangrijk, ook nog geen gehoor aan durfde te geven, omdat het zo nieuw en onbekend was. En wat zou mijn omgeving ervan vinden als ik ineens iets heel anders ging doen? Nog zo’n script.

Door op ontdekkingsreis te gaan kwam ik dichter bij mezelf, bij wat mij blij maakte en energie gaf, zonder de ‘regels van buitenaf’. Daardoor was ik in staat om stap voor stap van koers te veranderen. Want je hoeft niet altijd radicaal het roer om te gooien. Sterker nog, ik denk dat dit in vele gevallen niet aan te raden is. Jezelf opnieuw ontdekken heeft tijd en aandacht nodig. Het is als het ware opnieuw de puzzelstukjes leggen en ontdekken dat het beeld van de puzzel is veranderd.

ONTDEKKINGSREIS
Mijn ontdekkingsreis heeft me inmiddels veel gebracht. Ik heb hele nieuwe terreinen mogen ontdekken, zoals trainen, coachen, schrijven, tekenen en lesgeven. Iets wat ik me 5 jaar geleden niet had kunnen voorstellen.
Ik neem mijn ervaringen mee, ik heb mijn rugzak deels geleegd en er is weer ruimte voor nieuwe mensen en ervaringen. En ik denk dat dit een continue proces is.

Als je momenteel het gevoel hebt dat je bent vastgelopen in een manier van leven of in je werk of in je relatie, dan kan het een mooi moment zijn om op onderzoek uit te gaan. Vanuit welk perspectief ben je in deze baan of relatie gestapt? En past het nog? Vanuit welk perspectief kijk je en wat zie je als je het perspectief verandert?

WORDEN WIE JE BENT
Tijdens de 2-daagse Worden Wie je Bent gaan we o.a. aan de slag met je overlevingsmechanisme. Welke heb je ontwikkeld, wat past nog en wat niet meer? Welk deel van jezelf heb je wellicht onvoldoende aandacht gegeven en waar ligt nog onontgonnen gebied als het gaat over je talenten en kwaliteiten?

Kijk voor meer informatie op deze pagina. Ik ga graag het gesprek aan om te onderzoeken hoe jij de beweging naar jezelf kunt maken.

 

 

*photos by Brian Minear and Lesly Juarez by Unsplash