Ideeën vormgeven in het hier en nu

Ken je het gevoel dat je hoofd overloopt van de ideeën en dat je vaker dan eens kansen en mogelijkheden ziet? In onze huidige dynamische wereld lijken de mogelijkheden eindeloos en volgt de ene briljante start-up de andere op.

We horen en lezen vooral over de succesverhalen. Zelden over wat er niet is gelukt. Alsof niet daar een soort taboe op zit. Het gaat in onze samenleving om succes, geslaagd zijn. Maar wat is dat eigelijk?
Als ondernemer ben ik inmiddels meer dan eens langs mijn eigen proces gegaan. Keer op keer weer en ik kom zo langzamerhand tot de conclusie dat ook al lees ik over succesvolle ondernemers die allemaal zeggen dat falen onderdeel is van het succes, ik het niet fijn vind om ‘te falen’.
Blijft nog steeds de vraag in mijn hoofd rondzingen: ‘Wat is dan falen?
En hoe draagt mijn eigen bewustwordingsproces over wie ik ben bij aan mijn zakelijk succes?’

Mijn eerste stap in het ondernemerschap was het opzeggen van mijn baan en beginnen met What’s Your Challenge, waarbij ik mijn ervaring en kennis op gebied van digitale transformatie omzette in mijn eigen bedrijf. En vanaf dag 1 liep dat goed. Ik bleef dicht bij wat ik de afgelopen jaren had opgebouwd en mijn ervaring gaf mensen in mijn netwerk het vertrouwen met me in zee te gaan. Daardoor heb ik hele mooie projecten mogen uitvoeren en mensen en teams mogen begeleiden in het transformatieproces, wat altijd gepaard gaat met digitale implementaties.

Parallel daaraan had ik op een avond zo’n moment waarbij je je in een situatie afvraagt: ‘Waarom is deze dienst er nog niet?’. Dat was de geboorte van Your Style Lab en afgelopen jaar Your Style Lab | Shop Coach.

Toen begon een heel ander proces, want het opzetten van iets nieuws binnen bepaalde kaders zoals een bestaande business of bepaalde kaders, zoals ik dat was gewend, is een, maar iets opzetten wat volledig nieuw in de markt is, dat is een tweede.
Samen met mijn toenmalige zakenpartner begonnen we met wat ik dromen’ noem. Hoe ziet zo’n dienst eruit? Wat mag het kosten? Voor wie voegen we waarde toe? Etc etc.
Langzaam begon Your Style Lab vorm te krijgen. We deden de activiteiten ernaast omdat er ook zoiets is als een andere werkelijkheid, namelijk er moet brood op de plank komen. En dat ging in het begin goed, maar wanneer stap je over om het al je aandacht te geven? Om focus te creëren? En hoeveel geld mag en kan je ergens insteken?
Naast mijn leerproces in het ondernemerschap kwam ik meerdere keren ook mezelf tegen. De hang naar zekerheid, met name de financiële zekerheid en een verlangen naar erkenning van buitenaf. Ik wilde zo graag van mijn zakelijke netwerk de bevestiging krijgen dat wat we aan het doen waren echt te gek was en heel slim. Die kregen we in zekere mate ook wel, maar de echte business bleef uit.
Dan kom je jezelf behoorlijk tegen. Want als iets van buitenaf moet komen creëer je een behoorlijke afhankelijkheid.Een idee hebben is een. Het neerzetten en echt handen en voeten geven is twee.
En in alles wat ik tegenkwam in het ondernemen, kwam ik ook mezelf tegen.

Dat klinkt wellicht als een schot voor open doel, maar als coach en trainer weet ik inmiddels dat we nogal eens geneigd zijn het een van het ander te scheiden. En niet altijd in staat zijn om naar naar ons eigen aandeel te kijken. Vaak ook omdat we allemaal blinde vlekken hebben en ons niet altijd bewust zijn van waarom we dingen doen zoals we ze doen.

Werken op het snijvlak van Binnen en Buiten heeft mij enorm geholpen. De reis naar binnen maken om echt te voelen wat ik belangrijk vind in het leven. Mijn WHY ontdekken, stap voor stap, en hoe ik dat kan vormgeven. Van dromen naar doen. Voorbij de angst voor de afwijzing, falen en verlies.
Dat klinkt voor sommigen wellicht wat zweverig maar ik heb ontdekt dat het heel aards is. Om uit m’n kop te komen en opnieuw de verbinding te leggen met mijn lijf. Daar zaten namelijk veel van de antwoorden die ik zocht, ook al wilde ik die niet altijd horen.

Vervolgens kon ik de connectie weer leggen met wat ik zakelijk wilde neerzetten en kon ik er met een andere bril naar kijken.

“Je bent uit de trein gestapt en om je heen gaan kijken”

Een hele goede bekende van mij gaf me laatst terug: ‘Je bent uit de trein gestapt en om je heen gaan kijken’, dat vond ik zo’n rake observatie.

Ik bleef maar vanuit oude overtuigingen kijken naar de wereld om mij heen en kreeg dus ook steeds dezelfde bevestiging en reactie terug. Door op de handrem te drukken en uit mijn eigen trein te stappen creëerde ik de ruimte voor mezelf en nieuwe inzichten.

Ik ben mezelf aan het herontdekken, een soort 2.0 versie van mezelf en daarmee komen nieuwe mensen en mogelijkheden op mijn pad, die ik een half jaar geleden nog niet voor mogelijk had gehouden.
En dat vergt iedere keer weer van mij dat ik de reis naar binnen maak, want sommige onzekerheden en angsten gaan nooit helemaal weg, maar ze zijn niet meer in charge.Jezelf steeds weer opnieuw uitvinden met vallen en opstaan bekijk ik nu niet meer in termen van falen of succes. Het is gewoon onderdeel van mijn proces. Het waardeoordeel heb ik er zelf aan gehangen. En het feit dat de buitenwereld iets niet gelijk oppakt, is geen teken van falen.
Je bent misschien te vroeg, je dienst of product heeft nog wat aanpassingen nodig of je hebt je nog niet omringd met de juiste mensen. De vraag is of jij geloof hebt in wat je doet en of je vanuit je echte WHY erin gelooft dat je iets bij te dragen hebt. Als je dat combineert met gezond verstand en een goede dosis zelfreflectie, kan het niet anders zijn dat wat je doet waardevol is.
Je kunt dan altijd nog kijken naar de vorm en de balans tussen wat je erin stopt en wat eruit rolt. Niet alleen in termen van bijvoorbeeld geld maar ook in termen van energie.Want zeg nu zelf: er gaat toch niets boven dat gevoel van ‘vliegen op de toppen van je eigen kunnen?’Inmiddels heb ik mijn proces ingezet om anderen te begeleiden in hun proces, zowel zakelijk als persoonlijk, want deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En ik blijf lekker ondernemen want het geeft mij de energie boost die me laat voelen dat ik leef.