Simon Sinek, Start with Why

De eerste stappen op weg naar Ondernemerschap

De eerste stappen op weg naar ondernemerschap Idee Hoe kom je aan een idee voor een start-up? Voor een nieuwe onderneming? Ik schat zo in dat iedere ondernemer zo zijn eigen verhaal heeft.
Dat van mij kwam op het moment dat ik online aan het shoppen was en daar iets wezenlijks miste. Daarover meer als we verder zijn in de ontwikkelingen. Het blijft rondzingen in je hoofd, de contouren worden lijnen en langzaam maar zeker begint zich een concept te ontwikkelen. Het is belangrijk van jezelf te weten waar je kracht ligt maar vooral ook waar je valkuilen liggen. Ik heb mijn huidige business partner gevraagd omdat 2 meer weten dan 1 en omdat we elkaar aanvullen qua persoonlijkheid en competenties. En dat is in de loop van het project zeker waar gebleken.

Ok, je hebt een idee en dan?
Een idee hebben is 1. Dat idee ook concreet gaan maken is van een hele andere orde. We hebben de tijd genomen om, naast onze eigen bedrijven, dit idee verder uit te werken en te toetsen. Als ik nu de Lean Start-Up lees hebben we daar wellicht teveel tijd voor genomen, maar het is ook een proces geweest wat we nodig hadden. We begonnen klein en we bereiden de toepassingen steeds verder uit om vervolgens toch weer terug te gaan naar de kern. En daar heeft Simon Sinek’s model in geholpen. Start with WHY. Waarom doen we dit? Wat is ons ‘Belief’?

Simon Sinek, Start with Why

En dat uitgangspunt bleek vanaf het begin al helder te zijn. Vanuit daar hebben we de HOE ingevuld. Om tot slot de WAT in te gaan vullen. En die lijst is bijna eindeloos.  De kunst van het schrappen Met die eindeloze lijst kun je aan de slag gaan. Ik denk dat het beter is te schrappen. En dan kan het model van de Lean Start-Up nog wel eens van pas gaan komen. Want wat is nu de minimale mix van diensten  (in ons geval gaat het om een dienst) die je kunt aanbieden om het concept te toetsen? Wellicht is het maar 1 dienst. En dat heeft geholpen. Naast het toetsen van het idee onder de doelgroep. Gewoon aan de keukentafel met koffie, thee en een stuk taart. Geen ingewikkelde dure methode.
Gewoon open en bloot het idee op tafel leggen en gaan praten. Waar is behoefte aan? Zijn er drempels? Ik ben ervan overtuigd dat mensen niet altijd weten wat ze willen en waar ze behoefte aan hebben, dus naast de input die we hebben gekregen en verwerken brengen we ook onze eigen inzichten in.

The Lean Start-Up by, Eric Ries

 

En die gaan we binnenkort live testen. Wat zijn de reacties? Zijn er überhaupt kopers? En wat is de feedback? Op die manier kunnen we besluiten om verder te gaan of om te stoppen.  Geld De wondere wereld van financiering. Ga je het zelf financieren? Ga je naar de bank? Zoek je private investors? We hebben gesprekken gevoerd en het mooie is dat investeerders serieus geïnteresseerd zijn. Een bevestiging dat ons concept en wij als ondernemers wellicht kans van slagen hebben. “Er is geen bank die je gaat financieren” kregen we vaak te horen. In ons geval wel. Naast ons eigen geld heeft de bank voor het eerste jaar een krediet verstrekt. Op basis van het businessplan, concept en financials. Daar zijn we trots op! Partners Naast de financiering ligt er dan vervolgens de uitdaging van het vinden van goede partners. In ons geval op gebied van design en webbouw. Ook al waren we ervan overtuigd dat er een uitstekende briefing lag, de offertes lagen soms mijlenver uit elkaar. Omdat we niet op een bestaand platform kunnen bouwen maar een mix aan tooling hebben is de uitdaging om zoveel mogelijk bestaande software bij elkaar te brengen tegen een minimale investering. Nog een hele uitdaging. Zeker als je zelf geen techneut bent. Gelukkig kan ik de jarenlange ervaring van platform vergelijking hier inbrengen en hebben we nu zeer waarschijnlijk de juiste partners gevonden. Aan de slag En dan rest je niets anders dan in het diepe springen. “Take the plunge” zoals ze in Amerika zeggen. Veel zullen we zelf doen, van content opbouw tot marketing, van betalingen tot klantbeheer. We hebben er zin in! Keep you posted over het verloop van dit nieuwe avontuur.

Check out Simon Sinek at TED

one Comment

  1. Danielle On 23 april 2013 at 9:52

    Hi Chantal, leuk om te lezen, zeker als je in eenzelfde situatie zit. Werd weer even herinnerd aan “start with Why”, dat gaat mij helpen…want aan ideeen ontbreekt het idd niet. Heel veel succes en ik ben erg benieuwd hoe het wordt.

Plaats een reactie