The next big thing voor retail? Beacons

Al een aantal jaren voorspel ik het: op een zekere dag wordt het mogelijk om maatwerk aanbiedingen en diverse product- locatie- en persoonsgebonden informatie te ontvangen via je smartphone. Een tool die met name in de wereld van retail van grote waarde zal blijken te zijn en die online en offline shopping naadloos in elkaar over laat gaan. Hoe dan? Maak kennis met de beacons!

Een beacon is een draadloos apparaatje dat signalen uitzendt naar zijn omgeving via bluetooth. Via een smartphone ontvangt de beacon locatie gebaseerde notificaties tot op een afstand van wel 70 meter. De retailer kan via de beacons informatie of aanbiedingen naar voorbijgangers sturen.

De voorbijganger moet dat natuurlijk wel accepteren, bijvoorbeeld door een bepaalde app te installeren.

Maar beacons worden ook gezien als mogelijke hulpmiddelen bij navigatie door winkels, vergemakkelijking van het betalingsproces en de positiebepaling van klanten:

In-store navigatie
Snel shoppen wordt mogelijk: via een app verbindt je iemands persoonlijke lijst met wensen of favorieten aan de producten aanwezig in de winkel. Vervolgens wordt de klant direct naar de juiste plaats in de winkel begeleid.

Klantanalyse
Het gedrag van klanten kan geanalyseerd worden en het wordt gemakkelijk om klanten onder te verdelen in cross-channel shoppers, reguliere klanten, leeftijdscategorie, etc.

retail beacon in actie

Betalingsgemak
Op dit moment is Paypal een betaalapp aan het ontwikkelen waarmee de kassa’s in de winkel gekoppeld worden. Wachtrijen bij de kassa behoren dan tot verleden tijd.

 

Kanaal overstijgende advertenties
Het online koop- en kijkgedrag wordt geregistreerd waardoor mobiele en locatie gebaseerde advertenties samengesteld en getoond kunnen worden.

Privacy
Het belangrijkste struikelblok in deze, is de privacy van de klant. Deze mag nooit geschonden worden! Ook moet bekend zijn wat de klant wil en wat hij verwacht, het risico op spam moet zo klein mogelijk zijn.

 

 

 

 

Bron & Featured image: www.mt.nl